Pages Menu

Categories Menu
Zastosowanie węży gumowych w branży transportowej
Wykonane z różnego rodzaju gumy węże zalicza się do wyrobów wyróżniających się uniwersalnością zastosowania. Omawiane produkty stanowią niezbędny element wyposażenia rozmaitych
Transport morski – jak wybrać firmę zapewniającą tę usługę?
Przewóz morski odznacza się specyficznymi wymaganiami. Dlatego jego prawidłowa realizacja wymaga fachowego podejścia. Jeśli chcesz przetransportować cenne ładunki
Autonomiczne wózki widłowe, a wózki konwencjonalne - porównanie
Jeszcze do niedawna w firmach wykorzystywano zwykle konwencjonalne wózki widłowe. Cieszyły się one dużą popularnością i można było je spotkać w większości
Transport drogowy Gdańsk. Transport drogowy niebezpiecznych materiałów. Transport drogowy baterii litowych
Transport to inaczej przemieszczanie towarów lub ludzi z jednego miejsca na drugie za pomocą dostępnych środków
Bezpieczeństwo przy wynajmie dźwigów samojezdnych: najlepsze praktyki na terenie Warszawy
Wynajem dźwigów samojezdnych stał się nieodzownym narzędziem dla projektów o zróżnicowanym zakresie i skali. Doskonałym tego przykładem
Transport z Chin
Import z Chin jest obecnie jednym z ważniejszych, a głównym powodem jest to, że jakość produktów idzie w parze z ceną. Liczba firm zainteresowanych importem towarów z Chin cyklicznie wzrasta i z tego
Serwis samochodowy - auto serwis: nabijanie klimatyzacji w Szczecinie
Właścicielom aut zawsze będzie potrzebny serwis samochodowy. Jest to system usług, z którego mogą korzystać wszystkie typy samochodów, chociaż najlepiej

Posted by on sty 9, 2021 in Inne |

Kuchnia która zapada w pamięć

Kuchnia która zapada w pamięć

Japonia słynie z faktu, że kuchnia kraju jest niezwykle smaczna i charakterystyczna, przy stosunkowo przystępnej cenie. A wybór jest również obszerny. Odwiedzając restauracje japońskie można się najeść różnistych mięs: wołowina czy wieprzowina, ryb: tuńczyk, łosoś, makarony, ryż, wodorosty, pędy bambusa itp, itd.
Kuchnia japońska jest również uważana za zdrową, a składniki używane są wysokiej jakości.
Japonia daje wybór jeśli chodzi o posiłki, serwując dania skomponowane w zachwycający dla oka sposób, z lokalnych i powszechnie używanych składników, które w połączeniu dają bogactwo smaków, a wtedy konsument, zachwyci się na pewno, nawet jeśli próbuje dania kolejny raz.
Niektórzy po pierwszym spróbowaniu wpadną w zachwyt, a inni poprzestaną. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań i ciekawości, przekonań i tradycji. Warto jednak chociaż raz skosztować dania japońskiego, jeśli nie tam, to w ogólnie już dostępnych miejscach serwujących potrawy w Polsce w większych miastach.

Japonia dania:

Może warto zacząć od zupy miso – shiro. To tradycyjne danie, które japończycy spożywają praktycznie codziennie, również na śniadanie. Przeważnie zupa jest przyrządzana z sezonowych składników, co nadaje charakteru obecnie panującej pory roku. Do tego dania używane są przeważnie: krewetki, ryby, grzyby, ziemniaki, wodorosty itp, dodatkiem może być również ryż.
Ciekawą potrawą, którą można spożywać na różne sposoby jest dango czyli kluski przygotowane z mąki ryżowej, formowane w okrągły kształt i podawane nabite na długą wykałaczkę, po trzy lub cztery sztuki. To danie podawane jest na słono i słodko, w zależności od upodobań klienta.
Warto wspomnieć o tym że zielona herbata jest powszechnie używanym napojem, który towarzyszy do większości podawanych dań. W restauracjach można spotkać się z małymi kranami zaopatrzonymi w wrzątek, znajdującymi się przed każdą osobą siedzącą przy stole. Po wsypaniu herbaty w formie sproszkowanej do naczynia, zalewa się ją wodą z takiego kraniku.
Kolejnym napojem, który zamawia się raczej wieczorami i którego nie może zabraknąć przy wszelkiego rodzaju świętowaniu jest sake, czyli wino wytwarzane z ryżu, jako dodatek do większości dań kuchni japońskiej.