Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Jak zostać kierowcą ciężarówki? Transport drogowy - dla kogo? Co kierowca ciężarówki musi mieć przy sobie
Transport drogowy jest bardzo dynamicznie się rozwijającą gałęzią gospodarki, nic więc dziwnego, że coraz więcej
Transport drogowy ciekawostki, historia
Na czym polega transport? Jest to oczywiście przeniesienie konkretnych towarów albo ludzi w przestrzeni – z punktu a do punktu b. Wykorzystywane są w tym celu różnego rodzaju środki
Transport drogowy dane statystyczne. Czy transport jest przyszłościową dziedziną? Transport drogowy literatura
Na transporcie opiera się wiele gałęzi współczesnej gospodarki oraz innych dziedzin ludzkiej działalności.
Organizacja transportu – czy warto skorzystać z usług firmy logistycznej?
Firmy logistyczne posiadają duże doświadczenie w organizowaniu i realizacji procesu transportowego, który składa się z wielu etapów. Ich właściwe
Busy za granicę - jaką firmę wybrać?
Wybierając się za granicę do pracy, czy też w celu odwiedzenia swoich bliskich, z pewnością zastanawiasz się, na który środek transportu się zdecydować. Niektórzy preferują podróż
Wywóz mebli, opróżnianie mieszkań w Katowicach
Nie każdy ma czas na wywóz mebli i przedmiotów użytku osobistego. Taka sytuacja może dotyczyć mieszkań prywatnych lub komunalnych czy socjalnych, w których nikt z rodziny
Transport ponadgabarytowy – przegląd firm
Organizacja transportu ponadgabarytowego wiąże się z wypełnianiem ogromnej ilości dokumentów, składaniem papierów, które w efekcie będą skutkować pozwoleniem na odbycie takiej

Posted by on Sty 9, 2021 in Inne |

Kuchnia która zapada w pamięć

Kuchnia która zapada w pamięć

Japonia słynie z faktu, że kuchnia kraju jest niezwykle smaczna i charakterystyczna, przy stosunkowo przystępnej cenie. A wybór jest również obszerny. Odwiedzając restauracje japońskie można się najeść różnistych mięs: wołowina czy wieprzowina, ryb: tuńczyk, łosoś, makarony, ryż, wodorosty, pędy bambusa itp, itd.
Kuchnia japońska jest również uważana za zdrową, a składniki używane są wysokiej jakości.
Japonia daje wybór jeśli chodzi o posiłki, serwując dania skomponowane w zachwycający dla oka sposób, z lokalnych i powszechnie używanych składników, które w połączeniu dają bogactwo smaków, a wtedy konsument, zachwyci się na pewno, nawet jeśli próbuje dania kolejny raz.
Niektórzy po pierwszym spróbowaniu wpadną w zachwyt, a inni poprzestaną. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań i ciekawości, przekonań i tradycji. Warto jednak chociaż raz skosztować dania japońskiego, jeśli nie tam, to w ogólnie już dostępnych miejscach serwujących potrawy w Polsce w większych miastach.

Japonia dania:

Może warto zacząć od zupy miso – shiro. To tradycyjne danie, które japończycy spożywają praktycznie codziennie, również na śniadanie. Przeważnie zupa jest przyrządzana z sezonowych składników, co nadaje charakteru obecnie panującej pory roku. Do tego dania używane są przeważnie: krewetki, ryby, grzyby, ziemniaki, wodorosty itp, dodatkiem może być również ryż.
Ciekawą potrawą, którą można spożywać na różne sposoby jest dango czyli kluski przygotowane z mąki ryżowej, formowane w okrągły kształt i podawane nabite na długą wykałaczkę, po trzy lub cztery sztuki. To danie podawane jest na słono i słodko, w zależności od upodobań klienta.
Warto wspomnieć o tym że zielona herbata jest powszechnie używanym napojem, który towarzyszy do większości podawanych dań. W restauracjach można spotkać się z małymi kranami zaopatrzonymi w wrzątek, znajdującymi się przed każdą osobą siedzącą przy stole. Po wsypaniu herbaty w formie sproszkowanej do naczynia, zalewa się ją wodą z takiego kraniku.
Kolejnym napojem, który zamawia się raczej wieczorami i którego nie może zabraknąć przy wszelkiego rodzaju świętowaniu jest sake, czyli wino wytwarzane z ryżu, jako dodatek do większości dań kuchni japońskiej.