Pages Menu

Categories Menu
Monitoring i obsługa floty - myjnia w trójmieście i Warszawie
W firmach, gdzie każdego dnia na sukces przedsiębiorstwa pracuje transport, może być potrzebny monitoring floty. Na pierwszy rzut oka można to kojarzyć z kontrolą
Transport mebli - przeprowadzki w Bytomiu
Przeprowadzki prawie zawsze są stresujące dla osób, które zmieniają miejsce zamieszkania. Najczęściej stres ma związek ze strachem przed zniszczeniem mienia podczas transportu
Jak zostać kierowcą ciężarówki? Transport drogowy - dla kogo? Co kierowca ciężarówki musi mieć przy sobie
Transport drogowy jest bardzo dynamicznie się rozwijającą gałęzią gospodarki, nic więc dziwnego, że coraz więcej
Pojazdy specjalistyczne - Jak przewieźć ładunek ponadgabarytowy: transport europejski
Transport niestandardowych gabarytów może spędzać sen z powiek firmom, które zaczynają przygodę biznesową właśnie z takim towarem.
Czym kierować się przy wyborze magazynu logistycznego?
Wybranie odpowiedniego magazynu logistycznego jest dla właścicieli firm transportowych dużym wyzwaniem. Pod uwagę trzeba wziąć kilka ważnych czynników, które mogą
Transport drogowy ustawa. Regulacje prawne związane z transportem drogowym. Transport drogowy PKD
Transport jest jedną z najprężniej się rozwijających gałęzi gospodarki, mimo, że towarzyszy ludziom od początku cywilizacji.
Regały magazynowe. System, który umożliwi optymalizację przechowywania w Twoim magazynie
Czym są regały magazynowe?
Regały magazynowe to półki, które służą do przechowywania przedmiotów, które należy przechowywać w magazynie.

Posted by on sty 9, 2021 in Inne |

Kuchnia która zapada w pamięć

Kuchnia która zapada w pamięć

Japonia słynie z faktu, że kuchnia kraju jest niezwykle smaczna i charakterystyczna, przy stosunkowo przystępnej cenie. A wybór jest również obszerny. Odwiedzając restauracje japońskie można się najeść różnistych mięs: wołowina czy wieprzowina, ryb: tuńczyk, łosoś, makarony, ryż, wodorosty, pędy bambusa itp, itd.
Kuchnia japońska jest również uważana za zdrową, a składniki używane są wysokiej jakości.
Japonia daje wybór jeśli chodzi o posiłki, serwując dania skomponowane w zachwycający dla oka sposób, z lokalnych i powszechnie używanych składników, które w połączeniu dają bogactwo smaków, a wtedy konsument, zachwyci się na pewno, nawet jeśli próbuje dania kolejny raz.
Niektórzy po pierwszym spróbowaniu wpadną w zachwyt, a inni poprzestaną. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań i ciekawości, przekonań i tradycji. Warto jednak chociaż raz skosztować dania japońskiego, jeśli nie tam, to w ogólnie już dostępnych miejscach serwujących potrawy w Polsce w większych miastach.

Japonia dania:

Może warto zacząć od zupy miso – shiro. To tradycyjne danie, które japończycy spożywają praktycznie codziennie, również na śniadanie. Przeważnie zupa jest przyrządzana z sezonowych składników, co nadaje charakteru obecnie panującej pory roku. Do tego dania używane są przeważnie: krewetki, ryby, grzyby, ziemniaki, wodorosty itp, dodatkiem może być również ryż.
Ciekawą potrawą, którą można spożywać na różne sposoby jest dango czyli kluski przygotowane z mąki ryżowej, formowane w okrągły kształt i podawane nabite na długą wykałaczkę, po trzy lub cztery sztuki. To danie podawane jest na słono i słodko, w zależności od upodobań klienta.
Warto wspomnieć o tym że zielona herbata jest powszechnie używanym napojem, który towarzyszy do większości podawanych dań. W restauracjach można spotkać się z małymi kranami zaopatrzonymi w wrzątek, znajdującymi się przed każdą osobą siedzącą przy stole. Po wsypaniu herbaty w formie sproszkowanej do naczynia, zalewa się ją wodą z takiego kraniku.
Kolejnym napojem, który zamawia się raczej wieczorami i którego nie może zabraknąć przy wszelkiego rodzaju świętowaniu jest sake, czyli wino wytwarzane z ryżu, jako dodatek do większości dań kuchni japońskiej.