Kuchnia która zapada w pamięć
Japonia słynie z faktu, że kuchnia kraju jest niezwykle smaczna i charakterystyczna, przy stosunkowo przystępnej cenie. A wybór jest również obszerny. Odwiedzając restauracje japońskie można się najeść różnistych mięs: wołowina czy wieprzowina, ryb: tuńczyk, łosoś, makarony, ryż, wodorosty, pędy bambusa itp, itd.
Kuchnia japońska jest również uważana za zdrową, a składniki używane są wysokiej jakości.
Japonia daje wybór jeśli chodzi o posiłki, serwując dania skomponowane w zachwycający dla oka sposób, z lokalnych i powszechnie używanych składników, które w połączeniu dają bogactwo smaków, a wtedy konsument, zachwyci się na pewno, nawet jeśli próbuje dania kolejny raz.
Niektórzy po pierwszym spróbowaniu wpadną w zachwyt, a inni poprzestaną. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań i ciekawości, przekonań i tradycji. Warto jednak chociaż raz skosztować dania japońskiego, jeśli nie tam, to w ogólnie już dostępnych miejscach serwujących potrawy w Polsce w większych miastach.
Może warto zacząć od zupy miso – shiro. To tradycyjne danie, które japończycy spożywają praktycznie codziennie, również na śniadanie. Przeważnie zupa jest przyrządzana z sezonowych składników, co nadaje charakteru obecnie panującej pory roku. Do tego dania używane są przeważnie: krewetki, ryby, grzyby, ziemniaki, wodorosty itp, dodatkiem może być również ryż.
Ciekawą potrawą, którą można spożywać na różne sposoby jest dango czyli kluski przygotowane z mąki ryżowej, formowane w okrągły kształt i podawane nabite na długą wykałaczkę, po trzy lub cztery sztuki. To danie podawane jest na słono i słodko, w zależności od upodobań klienta.
Warto wspomnieć o tym że zielona herbata jest powszechnie używanym napojem, który towarzyszy do większości podawanych dań. W restauracjach można spotkać się z małymi kranami zaopatrzonymi w wrzątek, znajdującymi się przed każdą osobą siedzącą przy stole. Po wsypaniu herbaty w formie sproszkowanej do naczynia, zalewa się ją wodą z takiego kraniku.
Kolejnym napojem, który zamawia się raczej wieczorami i którego nie może zabraknąć przy wszelkiego rodzaju świętowaniu jest sake, czyli wino wytwarzane z ryżu, jako dodatek do większości dań kuchni japońskiej.
Najnowsze komentarze