Pages Menu

Categories Menu
Czy montaż instalacji gazowej w samochodzie to same zalety?
Większość uważa, że instalacje gazowe mają same zalety. jednak niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić, że niestety są i wady. Dlaczego? Na pewno wadą jest
Wywóz mebli, opróżnianie mieszkań w Katowicach
Nie każdy ma czas na wywóz mebli i przedmiotów użytku osobistego. Taka sytuacja może dotyczyć mieszkań prywatnych lub komunalnych czy socjalnych, w których nikt z rodziny
Transport drogowy przepisy. Transport drogowy a prawo. Kto wydaje licencje na transport drogowy?
Transport jest to przemieszczanie osób bądź towarów za pośrednictwem dostępnych środków. Może on się odbywać drogą powietrzną,
Transport w Europie - jak to ugryźć?
Transport towarów to dział gospodarki zajmujący się świadczeniem usług w zakresie przewozu różnych produktów. Obejmuje odpłatne przewożenie ładunków z jednego punku do miejsca docelowego.
Zastosowanie węży gumowych w branży transportowej
Wykonane z różnego rodzaju gumy węże zalicza się do wyrobów wyróżniających się uniwersalnością zastosowania. Omawiane produkty stanowią niezbędny element wyposażenia rozmaitych
Samochody za grube pieniądze
Samochód to często najdroższe dziecko mężczyzny, o które bardzo się troszczy. Dogląda, czy wszystko z nim w porządku, regularnie odwiedza mechanika, sprząta, by wnętrze zapraszało do jazdy.
Jak zostać kierowcą ciężarówki? Transport drogowy - dla kogo? Co kierowca ciężarówki musi mieć przy sobie
Transport drogowy jest bardzo dynamicznie się rozwijającą gałęzią gospodarki, nic więc dziwnego, że coraz więcej

Posted by on sty 9, 2021 in Inne |

Kuchnia która zapada w pamięć

Kuchnia która zapada w pamięć

Japonia słynie z faktu, że kuchnia kraju jest niezwykle smaczna i charakterystyczna, przy stosunkowo przystępnej cenie. A wybór jest również obszerny. Odwiedzając restauracje japońskie można się najeść różnistych mięs: wołowina czy wieprzowina, ryb: tuńczyk, łosoś, makarony, ryż, wodorosty, pędy bambusa itp, itd.
Kuchnia japońska jest również uważana za zdrową, a składniki używane są wysokiej jakości.
Japonia daje wybór jeśli chodzi o posiłki, serwując dania skomponowane w zachwycający dla oka sposób, z lokalnych i powszechnie używanych składników, które w połączeniu dają bogactwo smaków, a wtedy konsument, zachwyci się na pewno, nawet jeśli próbuje dania kolejny raz.
Niektórzy po pierwszym spróbowaniu wpadną w zachwyt, a inni poprzestaną. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań i ciekawości, przekonań i tradycji. Warto jednak chociaż raz skosztować dania japońskiego, jeśli nie tam, to w ogólnie już dostępnych miejscach serwujących potrawy w Polsce w większych miastach.

Japonia dania:

Może warto zacząć od zupy miso – shiro. To tradycyjne danie, które japończycy spożywają praktycznie codziennie, również na śniadanie. Przeważnie zupa jest przyrządzana z sezonowych składników, co nadaje charakteru obecnie panującej pory roku. Do tego dania używane są przeważnie: krewetki, ryby, grzyby, ziemniaki, wodorosty itp, dodatkiem może być również ryż.
Ciekawą potrawą, którą można spożywać na różne sposoby jest dango czyli kluski przygotowane z mąki ryżowej, formowane w okrągły kształt i podawane nabite na długą wykałaczkę, po trzy lub cztery sztuki. To danie podawane jest na słono i słodko, w zależności od upodobań klienta.
Warto wspomnieć o tym że zielona herbata jest powszechnie używanym napojem, który towarzyszy do większości podawanych dań. W restauracjach można spotkać się z małymi kranami zaopatrzonymi w wrzątek, znajdującymi się przed każdą osobą siedzącą przy stole. Po wsypaniu herbaty w formie sproszkowanej do naczynia, zalewa się ją wodą z takiego kraniku.
Kolejnym napojem, który zamawia się raczej wieczorami i którego nie może zabraknąć przy wszelkiego rodzaju świętowaniu jest sake, czyli wino wytwarzane z ryżu, jako dodatek do większości dań kuchni japońskiej.